Spring has returned. The Earth is like a child that knows poems. ~Rainer Maria Rilke

Winter versus Lente – de Ayurvedische Aanpak

Lente is één van de vier seizoenen, maar in India is het één van de zes! Hier in het westelijk halfrond valt de lente in de maanden maart, april en mei. De positie van India ten opzichte van de zon is dusdanig anders dan hier dat er 6 seizoenen van gelijke duur bedacht zijn. Dit zijn de namen en periodes van deze Indiase seizoenen:

  • Shishira (late winter) – januari, februari
  • Vasanta (lente) – maart, april
  • Greeshma (zomer) – mei , juni
  • Varsha (regen seizoen) – juli, augustus
  • Sharad (herfst) – september, oktober
  • Hemanta (begin winter) – november, december

Het lenteseizoen, of Vasanta Ritu
Zoals in elk seizoen kent de lente ook een bepaalde routine, die goed bij deze tijd past. Dit noemen we Ritucharya. Ritu = seizoen en Charya betekend routine.

Een gevoel van welbevinden ontstaat volgens de Ayurveda het meest, als we in harmonie met de seizoenen leven. Dit kun je bereiken als je meer inzicht hebt welke elementen in bepaalde jaargetijden het meest werkzaam zijn of het meest zorgen voor verandering en aanpassing aan het nieuwe seizoen.
De Kapha Dosha zorgt voor de aarde- en water-kwaliteiten in het lichaam en zorgen voor alle smering van de gewrichten. Alle slijmvliezen worden door Kapha op de juiste manier bevochtigd en Kapha geeft soepelheid of juist stijfheid aan het hele lichaam. Teveel Kapha in het lichaam, of Kapha die niet goed afgevoerd kan worden, kan klachten versterken of in gang zetten. Dit is de reden waarom je in deze tijd last kan krijgen van hoesten, verkoudheid, sinusproblemen en andere aandoeningen van oor-, neus- en keelholtes. Het heeft ook effect op je verteringsvuur, Agni, wat dan minder goed functioneert. Doordat er veel “smeltwater”, vocht, verwerkt moet worden kan het zijn dat je spijsverteringsvuur nog niet krachtig genoeg is om dit bij te benen en voel je je juist in deze periode traag en moe en misschien zelfs licht depressief, wat we ook voorjaarsmoeheid noemen.

De Agni, of het Pitta-vuur, in de natuur wordt juist meer in werking gezet vanaf begin lente om in de zomer zijn hoogtepunt te bereiken. Als we teveel Kapha in het lichaam herbergen die niet verwerkt, verteerd kan worden heeft het vuur, (de Pitta , en dus ook de Agni) moeite om op gang te komen na de winter.
Tegelijkertijd kan het zijn dat juist je huid erg droog is geworden als gevolg van de koude van de afgelopen maanden en de droogte van de verwarming binnenshuis.
We hebben in de winter ook vaak de neiging om erg warm (te warm) te douchen waardoor de huid nog meer uitdroogt. Hier krijgen we dus een tegenstrijdig probleem: aan de ene kant is ons systeem teveel gevuld met vocht (neus- en keelholte-klachten) en aan de andere kant hebben we last van een droge huid. We kunnen hier op verschillende manieren iets aan doen zonder de andere pool (teveel vocht en teveel droogte) te versterken.
Voor je gemoedstoestand is het erg belangrijk om vooral geestelijk en fysiek in beweging te komen. Ga eropuit in de buitenlucht, wandel liefst elke dag een klein half uurtje om het lichaam optimaal in flow te krijgen. Het fijnst is het om dit in de ochtend te doen. Zorg dat je niet ‘s middags gaat liggen of slapen als je last hebt van voorjaarsmoeheid. Inspireer je geest met nieuwe dingen, begin iets nieuws in deze periode.
Voor je lichaam is het fijn om een licht verwarmende, stimulerende olie te gebruiken, bijvoorbeeld Kapha Massage Oil van Devi (vraag Devi Cosmetics om een sample). Deze olie is niet zwaar, waardoor het juist moe zou maken, maar licht en stimulerend. Je huid heeft deze bevochtiging hard nodig.

Laat je huid eens goed behandelen door een Ayurvedische Schoonheidsspecialiste. Een goede huidanalyse is zeer welkom. De veranderingen van de seizoenen hebben ook hun invloed op de huid.

Als je metabolisme traag is, als je neigt tot overgewicht of als je moeilijk vocht kwijt raakt is het fijn om een Garshan-massage te doen of een scrubmassage met speciale ayurvedische kruiden. Ook dit stimuleert je Agni.
Eet verder licht en verwarmend voedsel met stimulerende kruiden, de tijd van zware stamppotten is nu echt voorbij. Eet veel verse bladgroenten met veel Prana, levenskracht, erin.
Maak bijvoorbeeld deze heerlijke Lente Spinaziesoep:
Waterkers en tuinkers zuiveren het water in het lichaam en zijn stimulerend van smaak. Spinazie geeft Prana, levenskracht, en samen met stimulerende en ook reinigende kruiden zoals kurkuma is dit een heerlijke Kapha-verminderende lentesoep.

Voor 4 personen:
1 kopje spliterwten
1 kilo spinazie
200 gram verse waterkers
1 bakje tuinkers
Zout of een vegetarisch bouillonblokje naar smaak (niet teveel!)
Plantaardige olie
1 theelepel komijn-kurkuma-koriandermengsel (alle drie gelijke hoeveelheden)
1 theelepel mosterdzaadjes
Mixed rode en witte pepermolen

Week de spliterwten een nacht in water en kook deze in schoon water, zet even apart als ze goed gaar zijn. Verwarm in een soeppan de olie en voeg er de komijn, koriander, kurkuma en mosterdzaadjes aan toe en roer totdat de mosterdzaadjes beginnen te springen in de pan. Voeg dan de gewassen en fijngesneden spinazie hand voor hand toe en vul steeds bij met een klein kopje water zodat je goed kunt roeren, maar zorg dat het geheel niet te waterig wordt. Vul dan de pan aan totdat je een mengsel hebt van spinazie in kruiden in een liter water. Voeg de spliterwten hier weer aan toe en ook het zout of bouillonblokje en laat even doorkoken op het vuur.
Mix de soep in de blender en roer er gewassen waterkers doorheen, voeg er ook een handvol tuinkers doorheen. Breng op smaak met de mixed peper en een theelepel van het kruidenmengsel komijn-kurkuma-koriander.

Zorg verder in je hele dieet ervoor dat het niet te zwaar, vet of olieachtig is en gebruik liefst geen melkproducten of kaas. Deze verhogen de Kapha in het lichaam en zijn zwaar verteerbaar. Eet meer de smaken bitter, scherp en samentrekkend en minder de smaken zoet, zout en zuur.

In de Ayurveda is dit, als je een lange reinigingskuur zou doen, DE tijd om het lichaam te reinigen en zijn er ook intensievere therapieën die worden gegeven, zoals Nasyam, het reinigen van de neusholtes met speciale oliën.
Dit wordt enkel gedaan onder de begeleiding van een deskundig Ayurvedisch therapeut.

Voor een nog groter gevoel van ruimte en doorstroming in je systeem, in en om je heen, is dit ook de ideale tijd om je huis op te ruimen en te ontdoen van overbodige rommel. Dit geeft ruimte en een frisse geest.
Neem het leven licht, is het motto voor deze periode. Kies uit deze tekst een paar tips die je aanspreken, om deze overgang van winter naar lente soepel te doen verlopen. Zie het niet als een zware taak! Take it lightly!

Een fijne lente toegewenst!

Holisan / Devi Cosmetics organiseert interessante workshops en lezingen in hun prachtige pand te Lelystad. Kijk voor data en andere details op www.holisan.nl/lezingen.

Door Holisan BV, Lelystad, 0320-251313 – info@devicosmetics.nl – www.devicosmetics.nl
www.holisan.nl – www.holisanshop.nl

© Jacqueline Snelder, 2011

Wat is Ayurveda?
Ayurveda is een volledig en praktisch gezondheidssysteem, dat niet alleen onszelf leert begrijpen maar ook onze relatie met de wereld. Meer >>

Vata, Pita, Kapha en de 5 elementen
De basisprincipes van Ayurveda. Meer >>

Jacqueline in Tijdschrift InZicht
Jacqueline in InZicht Meer >>

Ayurveda in de Lente
Ayurveda in de Lente Meer >>Agenda
 Meer >>

Jacqiestweets

Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je in voor de
Jiva Nieuwsbrief >>

Gastenboek
Lees het gastenboek van Jiva, of schrijf zelf een reactie >>

Recente artikelen: